sort proizvodi

Најновије вести и обавештења

by

Утврђена репрезентативност у Основном суду у Крагујевцу

Дана 15.06.2023. године, председник Основног суда у Крагујевцу , Зоран Илић донео је Решење о утврђивању репрезентативности код послодавца Основни суд у Крагујевцу након што је председница синдикалне организације код послодавца Наташа Јанићијевић поднела захтев  за утврђивање репрезентативности, након свих испуњених услова.  Комисија је утврдила да су испуњени сви неопходни услови и да је „Заједница Синдиката Србије - Основни суд у Крагујевцу“ стекао репрезантативност. Честитамо колегама из Основног суда и наглашавамо да је синдикат основан пре шест месеци што сматрамо изузетно великим успехом и желимо пуно среће и успеха у даљем раду. Заједница Синдиката Србије

by

Семинар на Тари

У периоду од 12.-14.06.2023. године у организацији Заједнице Синдиката Србије одржан је едукативни семинар у хотелу „Оморика“ на Тари. Председник Петар Миловановић, првог дана боравка на Тари одржао је састанак са председницима синдикалних организација на ком су сумирани досадашњи утисци о раду синдикалних организација и постављени нови циљеви како би се ширио синдикални дух и допринело бољем раду синдиката и побољшао статус радника. У едукативном делу, Мира Баста, саветница Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обрадила је и презентовала теме које се тичу Закона о раду, Колективног преговарања, измена из области Безбедности и здравља на раду па  је учесницима подељен едукативни материјал као подсетник на нове измене.  О инспекцијском надзору и свим недоумицама из те области, одговоре на питања учесницима семинара дао је Инспектор Рада из Ужица Момир  Мишовић.  Након предавања, учесници су у рекреативном излету упознати са свим лепотама планине Таре и уживали у вожњи бродом реком Дрином. 

by

Едукативни семинар Синдиката медицинских сестара и здравствених техничара УКЦ Србије

Сврха синдикалних едукација је да постанемо бољи и успешнији синдикалци. То је активно учење, унапређење знања и вештина које су нам потребне за бољи рад синдиката, а све у интересу чланова синдиката као и свих запослених. СМСЗТ - од 2008. године редовно одржава едукативне семинаре два пута годишње, како за руководство тако и за чланове синдиката, због чега су поносни  на овакву традицију. Прва овогодишња едукација је одржана од 21.-24.05.2023.год. на Сребрном језеру. Семинару је  присуствовало руководство синдиката  и чланови из организационих јединица УКЦС. Председница СМСЗТ, Надежда Алексић  поздравила је  госте ,предаваче и присутне чланове и указала  на значај и потребу синдикалне едукације. Предавачи на овој синдикалној едукацији  су бИли:  Мира Баста – Представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ,  Др Маја Милошевић-начелница одељења БЗР-УКЦС и Душан Милинковић-одељење БЗР-УКЦС Након синдикалне едукације председница синдиката  Надежда Алексић је упознала присутне са радом и активностима синдиката за протекле две године. О потреби овакве едукације говори задовољство слушалаца у анкети, где су наведене све похвале за предаваче, избор тема као и организаторе. Захваљујемо се предавачима, гостима из Заједнице Синдиката Србије И свим члановима. ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ СМСЗТ-УКЦС

by

Веће плате у Mercator-S

Током прве половине текуће године по иницијативи ЗСС Mercator-S са челницима компаније Mercator-S, као и са службом ХР-а  усвојен је предлог око повећања плата од 10 до 15%. Колеге из велепродаје и логистике повећање од 10 до 15%. добијају од 01. марта 2023. године, а колеге из малопродаје од 01. маја 2023. године.

by

Повећање плата у VINCI Аеродром Београд

Неколико активности Синдиката у протеклом периоду: - На захтев Синдиката и ове године, на Међународни дан жена,  све запослене у компанији добиле су поклон ваучер од компаније за куповину у ДМ радњама. Ове године, на наш предлог износ вредности ваучера је увећан, у односу на прошлу годину (са 3.000 на 3.850 динара). Све чланице Синдиката су такође добиле поклон и од нашег Синдиката, у износу од 2.000 динара. - Такође, на захтев на Синдиката, увећани су и износи које компанија традиционално, сваке године даје радницима током Божицних и Ускршњих  празника. - Током целе 2022. године, Синдикат је улагао напоре да побољша услове рада запослених, пре свега захтевима за повећање зарада. Током априла и маја месеца, компанија је вршила годишњу ревизију зарада,  где је донета одлука о повећању зарада у просеку од 10%. Увећање зараде за запослене креће од маја месеца, док се компанија обавезала да свим радницима исплати, ретроактивно, разлику у заради за све месеце уназад, од почетка 2023. године. Такође, за све запослене исплаћена је једнократна помоћ, због високе инфлације, у износу од 5% од уговорене бруто зараде. Поред тога, због повећања паосла и недостатка  радне снаге, компанија це исплаћивати сезонске бонусе за јун, јул, август и септембар за запослене који не изостају са посла у износу од 10% од уговорене бруто зараде, што у 2022. години није био случај, а што је био један од захтева нашег синдиката. 

by

РЕДОВНА ИЗБОРНА СКУПШТИНА ЗСС ЈКП ШУМАДИЈА КРАГУЈЕВАЦ

Дана 03.02.2023 године одржана је редовна Изборна скупштина Заједнице Синдиката Србије ЈКП Шумадија Крагујевац. На скупштини је за председника поново изабран Славиша Самчовић чиме је указано поверење за досадашњи рад. Такође на Изборној скупштини за потпредседника je изабран Милош Миливојевић а за секретара Александар Милановић. Након анализе досадашњег рада,приоритет Заједнице Синдиката Србије ЈКП Шумадија Крагујевац ће бити на проширењу чланства и дата су конкретна упуства на који начин треба то постићи.Као и до сада рад синдиката ће се базирати на консруктивном дијалогу са послодавцем и потпуном оставривању права запослених и бољих услова рада и повећања зарада.

by

ИЗБОРНА СКУПШТИНА ЗСС VINCI Аеродром Београд

Дана 16.01.2023. године одржана је ванредна изборна скупштина Заједнице Синдиката Србије, ВИНЦИ Аеродром Београд, на којој су изабрани следећи органи: 1. Председник Синдиката, Трифић Ивана 2. Подпредседник Синдиката, Дјанковић Гордана 3. Чланови извршног одбора: Мрвић Мирјана, Ајданић Жарко, Петровић Мирослав и Стефановић Далибор.  Настале промене су условљене одласком колеге Александра Филиповића из компаније и са функције председника Синдиката.  Александар Филиповић је као иницијатор и оснивач нашег синдиката показао велику преданост и посвећеност у борби за бољи стаутус и већа права запослених у нашој компанији. Желимо да изразимо захвалност колеги Александру на труду и раду у синдикату и пожелимо све најбоље . Трифић Ивана, Председник 

by

Избори за координатора територије града Ниша и координатора гране комуналне делатности града Ниша

На одржаној седници Председништва на територији града Ниша пред крај 2022.године, у присуству свих председника синдикалних организација јавно-комуналних предузећа у којима је Заједница Синдиката Србије већ репрезентативна, али и синдикалне организације Градске управе Града Ниша, под тачком 1. спроведен је избор за место Председника гране комуналне делатности у Граду Нишу, а потом и за Координатора ЗСС за територију Града Ниша. Како је и напред наведено, за Председника гране комуналне делатмости једногласно је од стране свих присутних изабран је Никола Маркишић, док је за Координатора ЗСС за територију Града Ниша предложен, а потом и изабран Александар Лаловић. Обојица колега су вишегодишњи чланови нашег синдиката и долазе из матичне организације ЗСС Наиссус из Ниша, и већ почетком јануара је извршена њихова верификација од стране ИО ЗСС а. Оно што је на састанку речено је да је у претходном периоду за време председавања Лаловића у комуналној грани ЗСС, број синдикалних организација али и чланова ЗСС вишеструко увећан. Свакако су оправдана очекивања да ће колега Маркишић да настави на проширењу и учвршћивању нашег синдиката у комуналном систему Ниша и његовим предузећима, која свакако представљају срце овог највећег града јужно од Београда. Александар Лаловић се захвалио на избору присутним колегама, и то је како је навео нека врста награде за досадашњи рад у синдикату, али уједно и нови изазов и велика обавеза, са циљем да се уједине социјална, здравствена и комунална синдикална делатност на територији града Ниша и његове околине и све са коначним циљем остваривања бољих, квалитетнијих и равноправнијих услова рада за све наше раднике из поменутих области у друштву. На састанку је представљен план рада оба новоименована синдикална функционера за наредни период са којим се кренуло у 2023. години. Такође је са поносом истакнуто као велики успех, да је управо у тим данима, пред сам крај 2022. године, након неколико кругова разговора са послодавцем у Предузећима где је ЗСС репрезентативна, по први пут од увођења, исплаћен пун износ једнократне солидарне помоћи за побољшање материјалног положаја радника у износу од 41 800 дин, што у претходним годинама није био случај (Водовод,Топлана, Медиана, Градска Управа и др.) Овакав успех и гест Послодавца уз подршку нашег синдиката, наишао је на велико одобравање међу запосленима у наведеним колективима.

by

Јубиларне награде -

У новембру 2022. године по иницијативи ЗСС МЕРКАТОР са челницима компаније "Mercator-S" усвојена је молба и предлог око усвајања доделе јубиларних награда. Сви запослени који су у компанији 5,10,15,20,25,30,35 и 40 година у децембру су добили јубиларне новчане награде. Од сада па сваке наредне године у децембру запослене очекују награде.

by

Семинар - Дивчибаре 2022

Овогодишњи јесењи едукативни семинар организован је на Дивчибарама у периоду од 7. до 9. децембра у хотелу “Црни врх”. На почетку семинара, председник Заједнице Синдиката Србије Петар Миловановић је поздравио све присутне и изразио задовољство због великог интересовања, које синдикалне организације показују за едукације из области заштите, остваривања и унапређења права запослених. Семинари са тематским едукацијама се традиционално организују и постали су једно од обележја рада Заједнице Синдиката Србије. На семинару „Дивчибаре 2022.“ учествовало је више од шездесет председника синдикалних организација, а предавања су била подељена у неколико тематски повезаних целина: колективно преговарање, мирно решавање индивидуалних и колективних радних спорова, као и питања права из радног односа, кроз примере из судске праксе. Предавачи на семинару су били: представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мира Баста, директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова Ивица Лазовић и адвокат Милош Радојевић из адвокатске канцеларије „Радојевић“.

by

Хумани радници Градске управе Ниш

Ваше мисли су наша идеја. Заједница синдиката Србије је 16.11 од 10 до 14 сати, организовала у три екипе добровољно давање крви. Акција је оцењена као попуно успела јер је скоро стотину епрувета крви кренуло ка људима којима је она преко потребна. Хвала свим учесницима.

Претражите вести

--- ---

Начелник

email

Заједница Синдиката Србије

place Стругарска 1а, 11000 Београд, општина Чукарица

local_phone 011/2520-015

email zajednicasindikatasrbije@gmail.com

access_time Понедељак - Петак 09:00 - 17:00

<

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %